Som la Shiva, una gossa mescla de mastí i el senyor Ramon, un border collie. Nosaltres i els nostres respectius amos fem via muntanya enllà i us ho volem explicar.

diumenge, 17 d’agost del 2014

La Pica d'Estats des del refugi de Vallferrera

Fitxa tècnica
Recorregut: Des del refugi de Vallferrera (1940m) fins la Pica d’Estats (3143m)
Data: 16 d’agost del 2014
Desnivell positiu: 1600m
Distància: 17km aprox.
Consulta la traça:  aquí (la traça és de Robert Palau)
Ruta recomanada per a gossos mitjans i grans que hagin sortit algun dia a la muntanya. Un cop al port de Sotllo cal descartar pujar per la cresta, ja que a alguns humans ja els hi costa superar-la. Passar per la part occitana. Només hi ha un pas dificultós que el podem superar ajudant el nostre gos. Referent als punts d’aigua n’hi ha per tot el recorregut però tenir en compte que des de l’inici de la tartera fins a la Pica hem de dur aigua de sobres tant pel nostre gos com per nosaltres.


La Shiva m’ha tornat a fallar. Tot i que potser ens veiem una mica més tard, els seus amos han preferit anar a buscar rossinyols i disfrutar de les festes de Vallferera. Els meus en canvi són més quadriculats i el divendres enfilàvem l’eterna pista d’Areu al refugi de Vallferera (12km). Tot i que vaig sentir dir els amos que les darreres vegades que havien vingut s’havien trobat una pista en molt males condicions, aquesta vegada la sorpresa va ser prou grata, en 50 minuts érem a l’aparcament. A les 5 de la tarda sortíem del pàrquing del Pont de la Molinassa i féiem el primer ascens fins al refugi de Vallferrera (1940m) , 10 minuts per arribar a aquest petit refugi construït el 1935 i un dels més antics de Catalunya juntament amb el d’Ulldeter. Aquí ens esperaven un 4 km fins al campament que muntaríem als llacs de Sotllo. El primer ascens de 15 minuts va ser el més dur en termes de desnivell, després les meves potes i les de qualsevol ca poden suportar el camí fins al llac en una combinació de parets tècniques i corriols enfangats, on per mi va ser un plaer embrutar-m’hi.

Vam arribar a l'encantador estany de Sotllo en una hora i tres quarts. Jo m'hi vaig tirar de cap només arribar mentre els meus amos muntaven una tenda per passar-hi la nit. La matinada, tot i ser més d'agost, va ser freda i força humida per la presència de l'estany i els rierols que hi desemboquen. Seria recomanable plantar les tendes en un indret un xic allunyat del llac.

L'endemà al matí en 40 minuts i després de passar per l'estany d'Estats ja estàvem afrontant la tartera de la Coma d'Estats que vam completar sense cap problema. Un cop assolit el port de Sotllo (2874m) havíem de fer un biaix per la part occitana i enfilar-nos pel coll del Montcalm.

Un cop passat el port de Sotllo, he tingut alguns problemes ja que algunes pedres estaven gelades. En aquesta zona és on he tingut un petit problema en superar un pas elevat. Jo com que sóc una màquina ho he superat però he pensat que altres gossos haurien de ser ajudats pels seus amos. A partir d'aquí el recorregut esdevenia més tècnic, ja que principalment tot el terreny era pedra de tartera. A mitja pujada del coll de Montcalm m'he trobat una femelleta de buldog francès, que estava de molt mal humor. El meu amo s'ha sorprès i l'hi ha preguntat al seu propietari si aquesta raça aguanta segons quin "tute" i el seu amo ha afirmat que la gossa estava acostumada de petita. No m'ho hagués pensat mai que aquests gossos poguessin sortir dels seus pisos de Barcelona. 

Un cop assolida la Pica d'Estats (3143m) he estat, per uns moments, el gos més alt del Principat.

La baixada ha estat plàcida i relaxada. He parat a jugar a l'estany de Sotllo mentre els amos es bevien una cervesa. De tornada a casa he pensat en tu Shiva, i en tots els gossos que han fet i faran un dels pics més bonics de Catalunya.

dimecres, 25 de juny del 2014

El Carlit des del llac de les Bulloses

Fitxa tècnica
Recorregut: Des del llac de les Bulloses(2005m) al cim del Carlit (2921m)
Data: 21 de juny de 2014
Desnivell positiu: 940m
Distància: 13km aprox.
Consulta la traça: aquí
Ruta recomanada per a gossos mitjans i grans que hagin sortit algun dia a la muntanya. La cresta de baixada pot ser un xic complicada per alguns gossos. El recorregut el poden fer gossos que no tenen gaire resistència ja que només són 3h d'ascens.





                                                      Hola Shiva!

T’escric aquest correu des de la calma extenuant del Cap de Creus. Estic aquí amb els amos descansant de la darrera sortida que vam fer. No sé si parlar amb plural perquè últimament no coincidim massa i la veritat és que el nostre bloc, força inactiu, podria passar-se a anomenar “1 gos a la muntanya”.
T’he de dir , abans no t’expliqui la sortida, que et vaig trobar a faltar, sobretot a les congestes de neu i a les glaceres, que com pots imaginar vaig baixar lliscant amb el meu amo. La muntanya no és el mateix sense tu “Queen of the Mountains”. Bé, no em poso sentimental que després diuen que m’assemblo a l’amo.

Vam sortir a les 6 del matí del Montseny direcció a l‘Alta Cerdanya. Un recorregut de 3 hores i mitja darrera el cotxe amb tant sols una breu parada al menut poble de Tosses. Passat Montlluís ens vam desviar direcció al llac de les Bulloses on ens vam trobar un petit inconvenient temporal. Havíem de deixar el cotxe particular més avall per agafar un bus llançadora que ens aproximés al concorregut llac. Els nord-catalans no van tenir cap inconvenient que un servidor pugés al bus. Només sortir del llac ens vam endur un bon ensurt. Em vaig fer el vigorós davant de dues vaques. Despistat de mi no vaig veure el vulnerable vedell que hi havia al costat i com era d’esperar vaig encendre les ires de la seva protectora mare. El resultat, un esprint amb l’amo per evitar una casi envestida digne dels bous envolats. Després de superar l’ensurt vam enfilar durant una hora per un reco
rregut semiplà que anava ascendint de forma suau tot resseguint una quantitat de llacs considerables (Comassa, Viver, de les Dugues, Llong...)
Arribats a aquest punt vam girar a l’esquerra en direcció a un Carlit que ja albiràvem. El recorregut prenia una altra dimensió i començava l’ascens fins al moment pràcticament inexistent. Les primeres glaceres ens van avisar que ens aproximàvem a la maleïda cresta on hi va perdre la vida el Marc, un gran amic de l’amo i on la muntanya ens recorda que se l’ha de témer i respectar.
L’acompanyant i amic de l‘amo temia trobar certes dificultats a les glaceres però travessant les primeres vam poder observar que la traça oberta era bona i que no faria falta calçar-nos els grampons. Per si de cas jo els hi vaig marcar una mica més amb les meves potes. La cresta la vaig superar molt bé de pujada tot i que m’havien d’anar guiant per on passar. En un obrir i tancar d’ulls ja érem dalt al cim (2921m) on em vaig ajuntar amb una colla de gossos “quillos” de raça Bull Terrier que només parlaven de F1 i del mundial de Brasil. L’amo i el seu amic es van fer una foto amb l’estelada i el “logo” de la campanya  #somcims i van acariciar una estona la placa del Marc col·locada fa tres anys al cim.
La baixada va ser molt més ràpida , amb trams on vam córrer i lliscar per llargues glaceres. Destacar un parell de passos a la cresta on vaig tenir certa dificultat i on l’ajuda incondicional de l’amo va ser clau per no posar-me nerviós
Al final 5 hores de ruta entre l’ascens i el descens. Una excursió ràpida i molt bonica. La recomano a tots els cans que hagin sortit prèviament a la muntanya.
Bé Shiva, t’encarregues de penjar la crònica al bloc ok? Una abraçada des del Cap de Creus!!
PD: Al lloro que crec que els amos estan pensant en fer la ruta: Refugis del Torb. T’ho dic perquè si te n’assabentes d’alguna cosa informis. 

dilluns, 24 de febrer del 2014

Bastiments des de Vallter

 Fitxa tècnica
Recorregut: des de Vallter al pic de Bastiments passant pel Coll de la Marrana.
Data: 23 de febrer del 2014
Desnivell positiu: 900 metres aprox.
Distància: 9,74km
Consulta la traça: AQUÍ


A trenc d’alba sona el telèfon a Montseny…
El senyor Ramon l’agafa encara amb lleganyes als ulls.
-Digui?
-Ramonet sóc la Shiva. Què fas?
-Ei Shiva, què tal? Doncs mira, estava vigilant a les gallines que em porten de cul. I tu guapa què estàs fent?

-Doncs mira aprofito que l’amo ha marxat el tros per preguntar-te el perquè de la teva absència ahir. Què vas fotre, com és que no vas venir a fer el Bastiments?
-Tia ho sento molt. El carallot del meu amo es va acollonir després d’allò de Lles i va pensar que algú em cridaria l’atenció. Però no en vull parlar que em poso de mala gaita. Explica com va anar? Què vau fer?


- Doncs mira vam sortir el meu amo i jo del refugi d’Ull de Ter (2200m) per enfilar el Coll de la Marrana (2500m) un pas on el “jefe” es va haver de descalçar els esquis perquè les congestes eren guapes de veritat. Un xic més amunt, ja enfilant l’ample pala que s’empina fins el Bastiments, ens vam trobar el teu amo que pujava amb aquella cara de ruc que fa quan et mira. Vaig fitar a dalt i a baix, a esquerra i dreta i no et vaig veure enlloc. Vaig maleir-lo una estona i a munt xino-xano fins el Bastiments (2874m). A dalt vam menjar una mica i el teu amo va començar a fer-se caca de cara a a baixada. Hi havia molta neu i al baixar vaig intentar seguir el cap com una boja. Sense esquís vaig esquiar a seu costat gaudint de la neu pols que hi havia a les zones no trepitjades. A l’arribar a baix vaig comprovar una volta més que les meves peülles eren dures com una roca. Mentre el meu amo es fotia una nata contra l’asfalt jo ja pensava en la trucada que et faria avui. No m’ho tornis a fer això Ramonet. Ens veiem a la pròxima sortida?

- I tant Queen of the Mountains. A la propera no hi faltaré! Una llepadeta!

dimarts, 28 de gener del 2014

Tossa Plana de Lles

Fitxa tècnica:

Recorregut: del Refugi de Cap de Rec a la Tossa Plana de Lles (2946m).
Data: 26 de Gener del 2014
Desnivell positiu: 1000m aprox. 
Distància: 11 km aprox.
Consulta la traça: AQUÍ

Observacions: Cal tenir en compte que s'ha realitzat en modalitat hivernal, amb força neu. Valorar cada amo el seu gos, però molt recomanable i factible per a gossos mitjans i grans.



Tal i com marquen les dates ens trobem a ple hivern. Per tant aquest mes tocava realitzar una excursió hivernal, amb els paisatges més màgics que ens ofereix el Pirineu català, quan una capa blanca cobreix la nostra serralada més imponent. 

Els nostres amos volien notar la sensació de flotar per sobre la neu amb raquetes i esquís de muntanya, però això de flotar...tant el Senyor Ramon com una servidora no ho varem entendre, i ens enfonsàvem un munt. Fins que, finalment, vam arribar a la conclusió que seguir les seves traces era la millor alternativa, per a notar la tant esperada sensació de flotar damunt la neu.

L'excursió la vam iniciar des del Refugi de Cap del Rec o pistes d'esquí nòrdic de Lles, que per sorpresa de tots vam haver de pagar forfait, ja que l'inici del recorregut passa pel domini esquiable d'aquestes pistes. 

"La privatització de la muntanya per part de Lles Esquí S.L és  una aberració, ja que no hi ha cap alternativa per poder realitzar el recorregut sense haver de passar per les pistes. La broma ens va costar 3.50 euros per barba i vam haver d'anar lligats durant una bona estona, fins que no vàrem sortir del domini.
Perdoneu però algú ho havia de dir, Bub!

Bé un cop vàrem iniciar la marxa vam creuar les pistes direcció els Estanys de l'Orri, seguint el sender 21, tot endinsant-nos per boscos de pi negre. Un cop als Estanys, ben glaçats i nevats, ens vam enfilar direcció nord-oest fins un pla, on a mà dreta es pot apreciar el cim de la Tossa Plana. A partir d'aquí no te pèrdua, només cal superar tres pendents una mica fortes fins culminar el cim. Un cop al cim, cim comarcal de la Cerdanya, des d'on teníem unes vistes espectaculars de tota la serra del Cadí i on feia molt i molt de vent, el Ramon i jo vàrem preparar dos clots on arrecerar-nos. Alhora de baixar vam desfer el camí d'ascensió fins el Refugi de Cap del Rec, guiats per les traces que havíem deixat.

El recorregut va ser entretingut i còmode. Ens vam fer un fart de jugar amb la neu i si que cal dir que ens enfonsàvem una miqueta, però ho vàrem superar sense dificultats. 
Els nostres amos patien per les peülles i pel fred, però un altre cop els vàrem sorprendre amb l'actitud salvatge innata que tenim. Som peluts i valents, i cada cop els hi ho demostrem. Ells són patidors de mena.

En resum; vam gaudir d'allò més d'aquesta excursió hivernal i no vam patir gens ni mica. Molt recomanable amics peluts.



Fins la següent,

Shiva, "The Queen Of The Mountain"

diumenge, 5 de gener del 2014

Pedraforca


Fitxa tècnica:

Recorregut: del mirador del Gresolet al Pedraforca
Data: 12 d'octubre (res a celebrar) del 2013
Desnivell positiu: 900m aprox
Distància: 7 km
Consulta la traça ( no és nostre): http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=4002765
Ruta recomanada per gossos mitjans i grans. Abstenir-se mini gossos, gossos petits i grans gossos (el pes els condicionarà)





Obrim aquest bloc fent memòria de la darrera sortida que vam fer el grup. Aprofitant la festivitat forana i genocida del 12 d'octubre vaig trucar una nit a la Shiva i persuadint de forma subtil als nostres amos decidírem pujar el Pedraforca. Emblema iconogràfica del muntanyisme principatí, només arribar a Saldes la forca erigida muntanya se'ns mostrà solemne i ruda davant nostre. Després de que els nostres amos fessin un cafè amb llet i alguna cerveseta vam deixar el cotxe al mirador del Gresolet i camí amunt fins el refugi Lluís Estasen (1614m). Sembla que el senyor que dona nom a aquest refugi fou una llegenda de l'alpinisme català. A part de l'esqui de muntanya, va ser l'escalador català més important d'entreguerres. Va introduir els grampons i el piolet a l'estat espanyol i curiosament quan anàren a posar la primera pedra per la construcció de l'habitacle, el senyor Lluís va morir d'una embòlia. En honor seu van batejar aquest mític recer.
No ens emboliquem Shiva que semblem humans. Després de fregar el refugi amb una estelada al vent, vam començar un ascens progressiu entre boscos els arbres dels quals ara no recordem (han passat gairebé tres mesos). Ni la Shiva ni jo vam tenir cap problema per salvar el desnivell de 700 metres positius que en van dur fins el coll de Verdet (2.244m). A partir d'aquí la cosa va canviar. El fort i gèlid vent i la complexitat tècnica del terreny va obligar els nostres amos a donar-nos un cop de mà de tant en tant. A mi més perquè sóc d'estatura mitjana, a la Shiva en canvi no. Tota sola va grimpar i saltar cada una de les pedres polides per la massificació del la perla bergadana. El descens per la tartera va ser irregular i complex depenent de la velocitat de baixada. Tot i la rudesa de les pedres no vam patir cap ferida a potes i peülles arribant al refugi els dos força més sencers que algun dels nostres acompanyants.

El senyor Ramon